“The Fat Trap”
Sehr ausführlicher Artikel im NYT Magazine über den Kampf gegen den eigenen Körper, den man angeht, wenn man abnimmt bzw. das abgenommene Gewicht halten will. Wer die „Deern“ gelesen hat, erfährt nicht viel Neues, aber ein Studienergebnis hat mich doch überrascht: dass man durch weniger Essen und Sport treiben (also dem Körper weniger Kalorien gönnen als er haben möchte) nicht nur den eigenen Metabolismus verändert, sondern auch die Muskeln. Sie verbrennen im „Diätmodus“ weniger Kalorien als ein Körper, der nicht diätet. Das heißt, selbst wenn du jeden Tag einen Marathon läufst und dich von 800 Kalorien ernährst, wirst du weniger verbrennen als ein nicht-hungernder Mensch, der genau das gleiche macht.
Außerdem berichtet der Artikel über das Ernährungsregime, das sich eine ältere Dame auferlegt hat, die eine Menge abnahm und das jetzt seit Jahren hält. Sie tut genau das, was wir bei Magersüchtigen als Essstörung wahrnehmen: ein Tagebuch führen, in dem jeder Bissen vermerkt wird. Alles abwiegen. Sich selbst jeden Tag wiegen und darüber Buch führen. Jeden Tag zwischen 100 und 120 Minuten Sport. Immer weniger essen, als der Körper eigentlich will (in ihrem Fall 1.800 Kalorien statt 2.300). Und sich niemals „gehen lassen“, also so was Fürchterliches wie Plätzchen essen zu Weihnachten oder einen Nachtisch, nachdem man erstmal nen Schnaps will.
Das ist nicht das Leben, das ich führen möchte. Aber sowas von gar nicht.
„While researchers have known for decades that the body undergoes various metabolic and hormonal changes while it’s losing weight, the Australian team detected something new. A full year after significant weight loss, these men and women remained in what could be described as a biologically altered state. Their still-plump bodies were acting as if they were starving and were working overtime to regain the pounds they lost. For instance, a gastric hormone called ghrelin, often dubbed the “hunger hormone,” was about 20 percent higher than at the start of the study. Another hormone associated with suppressing hunger, peptide YY, was also abnormally low. Levels of leptin, a hormone that suppresses hunger and increases metabolism, also remained lower than expected. A cocktail of other hormones associated with hunger and metabolism all remained significantly changed compared to pre-dieting levels. It was almost as if weight loss had put their bodies into a unique metabolic state, a sort of post-dieting syndrome that set them apart from people who hadn’t tried to lose weight in the first place.
“What we see here is a coordinated defense mechanism with multiple components all directed toward making us put on weight,” Proietto says. “This, I think, explains the high failure rate in obesity treatment.”
While the findings from Proietto and colleagues, published this fall in The New England Journal of Medicine, are not conclusive — the study was small and the findings need to be replicated — the research has nonetheless caused a stir in the weight-loss community, adding to a growing body of evidence that challenges conventional thinking about obesity, weight loss and willpower. For years, the advice to the overweight and obese has been that we simply need to eat less and exercise more. While there is truth to this guidance, it fails to take into account that the human body continues to fight against weight loss long after dieting has stopped. This translates into a sobering reality: once we become fat, most of us, despite our best efforts, will probably stay fat.“
(via @therealstief)